Breaking News

Wszystko, co trzeba wiedzieć na temat octu winnego

Posiadający sporo wspólnych cech z winem ocet winny jest też pełen wielu wartościowych właściwości. Jako przyprawa jest dość często stosowanym dodatkiem do wielu potraw. Przez swój kwaśny odczyn ocet winny dodawany do żywności może wydłużyć trwałość. Co więcej wzmacnia on walory smakowe i nadaje potrawom niepowtarzalny aromat. Co jeszcze warto wiedzieć o occie winnym?

Z czego powstaje ocet winny?

Naturalna wersja octu winnego to produkt fermentacji białych bądź czerwonych winogron, decydujących także o jego barwie. Elementem niezbędnym do przeprowadzenia fermentacji są bakterie z rodziny Acetobacteriace. Przebiega on dwuetapowo – na początku w warunkach beztlenowych cukier zawarty w owocach winogron jest przekształcony w alkohol, a w trakcie drugiego etapu powstałe tak wino pod wpływem czasu zostaje przemienione w kwas octowy, czyli ocet. Z reguły moc octu oscyluje w granicach 2-11% i jest wynikiem stężenia fruktozy w winogronach, a także dokładności podczas przebiegu procesu fermentacji i czasu. Im krótszy jest jego czas, tym mniejsza jest moc i słodycz octu winnego.

Ocet winny zawiera bardzo mało kalorii oraz składników odżywczych. Zależnie od odmiany, w 1 łyżeczce przyprawy znajduje się od ok. 2 do ok. 15 kcal. Musimy wiedzieć, że wszystkie gatunki, które mają mało kalorii (w tym ocet destylowany) nie posiadają żadnej wartości odżywczej.

Korzyści zdrowotne wynikające z regularnego spożywania octu winnego

Wzbogacając jadłospis o ocet winny można dostrzec jego wiele właściwości prozdrowotnych.
Jakie działanie ma ocet winny?

Pomaga regulować poziom cukru w organizmie – testy przeprowadzane na ludziach udowodniły, iż spożycie octu winnego powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi oraz poziomu insuliny, który wzrasta zaraz po posiłkach.

Ma działanie antybakteryjne – dzięki antybakteryjnym właściwościom sprawdza się jako środek przeciwko grzybicy paznokci lub brodawek czy przeróżnych dolegliwości. Może być też wyjątkowo pomocny do miejscowego leczenia na wypadek poparzenia oraz infekcji skórnych.

Pomaga redukować poziom cholesterolu – u myszy, po spożyciu octu odnotowano obniżenie poziomu cholesterolu. Co prawda do udowodnienia tego związku niezbędne są dokładniejsze badania, jednak pierwsze obserwacje są bardzo obiecujące.

Pomaga kontrolować wagę – według przeprowadzonych badań spożycie octu bezpośrednio przed jedzeniem może prowadzić do zwiększonego uczucia sytości, a dzięki temu doprowadzać do zmniejszenia ilości spożywanych kalorii, co może mieć związek z późniejszym spadkiem wagi.